Как винаги да взимате правилното решение?


Успех / понеделник, април 2nd, 2018

Колко често взимате правилното решение?

правилното решение

Колко от вас наистина могат да вземат правилното решение на момента или в рамките на няколко минути? Естествено, не всичко важно в живота ни се крепи само на бързите решения. Често имаме дилеми в живота, които наистина трябва да се осмислят добре, да се анализират така да се каже, преди да сте свършили нещо глупаво. Тези решения варират от това какво да закусвате чак до това, дали днес да си купите къща за милиони или да изчакате докато цените спаднат.
Вижте също – Да си ремонтираш колата сам или в сервиз

Ще се опитам да споделя с вас един универсален метод, които работи с всичко и за всяко важно решение. Няма значение дори дали е важно или трябва да се вземе на момента. Никога не съм срещал някой да го прави, но нека да видим как това решение, ще се отрази на вас и вашето мислене.

За всяко правилно решение трябва анализ.

Направете анализ на плюсовете и минусите от вашето решение. Точно така – това е! Толкова е просто и толкова елементарно. Преди да вземете каквото и да било решение на проблема, помислете за плюсовете и минусите от резултата му. За някой, това може да няма голям смисъл, но нека да проверим това твърдение. Вие сте студент. Парите са малко, ученето много, искате да излизате, да купонясвате, момичета и прочее. Поканени сте на купон тази вечер в някое общежитие. Имате и да учите. Според вас, кое решение има повече плюсове или минуси:
Отивам на купона:
– Няма да науча нищо
– Може и да ме скъсат на изпита.
+ Ще се видя с хора и може да завържа някое приятелство (или приятелка)
+ Ще разнообразя живота си от книгите и ще видя, че има и нещо различно от ученето.
+ Ще създам спомени.

 

Не отивам на купона:
– Може и да не ме поканят втори път.
– Ще стоя сам цяла вечер докато другите се забавляват.
– Може пък да играя на компютъра. Сам!
– Няма да се запозная с никого.
+ Ще науча за изпита утре
+ Няма да съм изморен.

Ако пребройте правилно (естествено, това са напълно измислени примери, но достатъчно достоверни за да се случат), ако отидете, ще сте по-добре за напред. Ще ви извикат и на друг купон, ще разнообразите живота си и след години няма да се ядосвате, че животът ви в университета е минал само с книгите.

Правилното решение може да бъде взето и на мига.

Това също може да се случи, само ако можете да оцените ситуацията достатъчно бързо. Достатъчно бързо да можете да помислите какво, ще се случи, къде, кога и как, плюсове и минуси и прочее. Колкото по-дълбоко мислите обаче, толкова повече, ще се оплетете и може да не вземете правилното решение. Преценете кое в колко е и вземете това решение. Ако минусите са в повече – изберете тях, ако са плюсовете, обратното.

One Reply to “Как винаги да взимате правилното решение?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *