Повече продавачи от колкото търговци.


Друго / четвъртък, май 24th, 2018

Продавачи – повече от колкото търговците!

Реших да напиша тази статия от няколко случки, които ми се случиха лично на мен. Нека обаче първо да разграничим две неща:

 • Продавачи – човека, които иска да ти вземе парите и да се отърве от теб.
 • Търговци – някой, които да те накара да купуваш от него отново и отново.

Дори това да не е 100% вярно в реалният живот, нека го използваме тук. Вярвам, че това, което ще разкажа се е случвало на всеки от вас и ви е правило впечатление. Това което искам да постигна с публикацията си е – не бъдете толкова неучтиви и несериозни към своите клиенти!
продавачи

Стока няма, а с продавачи е пълно!

Като всеки човек и аз се нуждая от дрехи, както и приятелката ми. Поради обстоятелствата, тя отиде да си търси яке, а аз имах някаква друга работа. Добре, срещнахме се след няколко часа и историята започна веднага.
Влязла е в някакъв магазин, харесала е няколко якета (2 или 3) и след проби е стигнала до едно. Всеки мъж знае, че може едно да е харесала, но ще го премери още 2 пъти за да бъде сигурна. Моята приятелка не е стояла с часове или ги е мерила по 20 пъти. Да са били за около 10 минути. След като казва на продавачката, че иска да изчака приятеля си да дойде и да прецени – тя (продавачката) веднага и смъква якето от гърба и взима всички останали и всичко на закачалките с думите:

 • Ами като доиде приятелят ви, ще мерите.

Това що за отношение е? Няма пари ли в себе си, да не би да ходи омърлушена и грозна, че човек да иска да смъкне якето от гърба ти?

Сега някой ще каже, ама то само един случай! Не, дори на мен ми се случи в същият град, друга ситуация.

Когато продавачите са собственици.

Искам да си купя очила, но проблемът ми е, че не виждам таблото на колата когато карам. Вероятно е заради факта, че са за 3 лева и не вършат чудеса. Ок, отивам в магазин на центъра (всичко това се случва в едно малко българско градче), където от години гледам, че хората си купуват. Влизам, поздравявам (учтив съм, някой да не си помисли, че от вратата ги почвам) и започвам да изброявам какво търся. Цената не е много важна, искам да си купя хубави очила и да ги нося поне в следващите 10 години.

Ок, ето това и това и това. Докато се усетя бях с 4 чифта очила в ръцете, като на едни ми се спря погледа. Ок, искам да извикам приятелката си и тя да прецени, не купувам често очила (като ги купувам за 3лв никой не ми трябва, но си харесах очила за 150лв и бих искал второ мнение) и само докато изрека тези думи, очилата бяха на рафта и жената дори не искаше да ги изкара за втора проба или нещо подобно.

Само при мен ли продавачите са някакви недодялъни или?

Да съм попаднал аз на някой, не е така. Да нямам пари, не е така. Защо тогава два напълно различни магазина в един град, трябва да се държат по този начин. Ок, ще кажете:


  • В Бъглария никой няма пари и хора, които само пробват са 90% от посетителите на магазините. Хората са се абстрахирали, че всеки влиза да пробва, да задава въпроси и да краде. Нормално.

  Не, не съм съгласен! Веднага, ще оборя всеки казал това изречение. Същият град, влизам в антикварен магазин, където никога не съм влизал, подминавал съм магазинчето милион пъти, но просто не съм имал намерение да влизам. Сега ми трябваше нещо и исках да проверя там.

  Магазинчето е малко, може да се съберат около 3 човека, пълно е с всякакви антикварни вещи. В него беше един старец, на около 50 години. Човека веднага стана, попита какво търся и това което търсех всъщност, беше на неговата масичка. Показа ми това и това, допълнителни неща ми показа, разказа ми за няколко от нещата които търся, където тои ги има за личната си колекция, как ги е придобил. Ще кажете:

  • Той се е опитвал да ти пробута нещо!

  Не, нито ме попита за пари, нито за бюджет, нищо! Просто беше достатъчно „бърбрив“ да сподели нещо интересно, нещо любопитно и да ни покаже повече и повече неща. Нещата, които гледах бяха за над 200лв, в антикварните магазини не се продават само глупости от по два лева. Дори бих казал, че накрая станахме и приятели с него.
  продавачи

  И какво трябва да се направи в този случай, когато имаш продавачи, а не търговци?

  Това е въпрос към самите продавачи. Просто, нека са по-учтиви, нека са по-дружелюбни. Мислите ли, че отидохме да вземем якето или да видим очилата? Как да се върна при някой продавачи, които просто биха ми хванали портфейла и биха взели всичко, образно казано? Може аз да съм взискателен, може аз да искам прекалено много за нещо малко, но пък е много по-добре, когато някой ти продаде нещо с усмивка.

  One Reply to “Повече продавачи от колкото търговци.”

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *