Възстановяване от алкохолна зависимост – етапи и време


Друго / петък, февруари 1st, 2019

Алкохолната зависимост е заболяване, което е сериозно, и изисква професионална помощ. Алкохолната болест, както я наричат, влошава значително здравето на човека като същевременно  променя навиците и живота му. Често хората, които страдат от алкохолна зависимост, губят посока и цел в живота, имат проблеми на работа и у дома.

Има ли как да се възстановим напълно? Физически и психически? Да, стига да имаме желание и да подходим отговорно към помощта от професионалист.

алкохолна зависимост

Много често се питаме за какъв период тялото ни може да се възстанови след спиране консумацията на алкохол? Срокът зависи от много фактори като индивидуалното състояние на пациента, неговата възраст, количеството алкохол, което е поглъщал и други. Също така, това време зависи и от продължителността на отделните етапи, през които е необходимо да минем, за да се справим с проблема си.

Процес на възстановяване от алкохола и стъпки за справяне

Как протича процесът на възстановяване от алкохолна зависимост и какви етапи търпи, споделят от терапевтичен център „Жива“, където ежедневно се справят с подобни предизвикателства.

Първата стъпка се нарича Дезинтоксикация. С нея организмът се прочиства изцяло от всички спиртни вещества, токсини и отпадъци, натрупани за дълъг период от време. Тук все още съществува желанието за консумация на алкохол, но с времето и той ще се намали.

Следващият етап от възстановяването от алкохолна зависимост се нарича Възстановяване.  Тогава се изграждат навици за справяне със зависимостта в реалния свят. Пациентът се учи да живее нормално, без да се изкушава да консумира алкохол, да казва „не“, когато му предлагат и пр.

След това идва Социалната адаптация, която е последният етап. В него се включват близките и семейството, както и групи за взаимопомощ. Това помага на зависимия да осъзнае, че не е сам и че това, което му се случва не е страшно, защото има подкрепата на много хора.

Всеки от посочените етапи отнема различно време. Важно е човек да не се отказва, да намира вътрешната сила да продължи, защото това, което му предстои, е по-добро от това, което е зад гърба му.

Относно методите на лечението и целия процес при възстановяване от алкохолна зависимост, прочетете какво препоръчват от център „Жива“.

Ако обичате някой, който има проблеми с алкохола, не го оставяйте да е сам. Подайте му ръка и бъдете част от неговото възстановяване! Защото заедно можем повече!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *